Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

το σθένος των γιατρών και των ασθενών.

οι ασθενείς.
ε, λοιπόν, κι εγώ σας λέω ότι μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά και οι ασθενείς έχουν μεγάλο σθένος κάποιες φορές.
σαν να λέμε, το σθένος είναι θέμα ανθρώπινο, κι είμαστε άνθρωποι, είτε είμαστε γιατροί είτε είμαστε ασθενείς.
μια τυχαία σκέψη σχετικά με το σθένος των γιατρών, είναι, ας πούμε, κάποιος συγγενής να ελπίζει και να σχεδιάζει για τον άρρωστο συγγενή του, χίλια δυο. θέλει σθένος για να του πει ο γιατρός την αλήθεια, και να βάλει τον άνθρωπο αυτό μπροστά στην αλήθεια.

φαντάσου τώρα, ένας γιατρός, ας πούμε μια γυναίκα γιατρός, να έχει αρρωστήσει η αδελφή της από καρκίνο. τι μπορεί να της πει;
εδώ γιατρός και ασθενής είναι συγγενείς.
φαντάσου τώρα, λέμε, η αδελφή της γιατρού αυτής, να έχει επισήμως πληροφορηθεί ότι έχει καρκίνο πριν λίγες μέρες, και να πρέπει βέβαια αυτό να αντιμετωπιστεί άμεσα, όπως όλος ο κόσμος πιστεύει. ελάτε λίγο σ' αυτή τη θέση, φανταστείτε το.

η γιατρός όμως μαθαίνει ότι η ασθενής, η αδελφή της ασθενής, που έχει μάθει πριν λίγες μέρες ότι έχει καρκίνο, στο ψάξιμο για μεταστάσεις κλπ, ανακαλύπτει ότι η ασθενής αδελφή της έχει και 5 ανευρύσματα στον εγκέφαλο.

χρειάζεται κάποιος τρόπος για να το πεις αυτό, για να βοηθήσεις τον άνθρωπο που έχει να αντιμετωπίσει πολλά θηρία που όλα μαζί εκπροσωπούν το θάνατο, έτσι δεν είναι;

ε, λοιπόν, η γιατρός παίρνει τηλέφωνο την ασθενή, που δεν είναι αδελφή της.
- κυρία τάδε;
-μάλιστα. είμαι η γιατρός τάδε. έχετε φάει για μεσημέρι;
-μάλιστα.
-τότε δεν μπορείτε να έρθετε σήμερα στο ιατρείο για την τάδε συμπληρωματική εξέταση. ελάτε αύριο νηστική. σας βρήκαμε 5 ανευρύσματα στον εγκέφαλο και πρέπει να τα αντιμετωπίσετε πριν προχωρήσουμε στη θεραπεία του καρκίνου.

πολύ θα ήθελα να μου πείτε πώς σας φαίνεται αυτή η αντιμετώπιση.
προσωπικά τη βρίσκω αισχρή. ο ασθενής δεν είναι ένα άρρωστο σώμα, ΕΊΝΑΙ ΈΝΑς ΆΝΘΡΩΠΟΣ.
και ο γιατρός, όταν είναι επιστήμονας, πρέπει να έχει σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο, γιατί ο γιατρός ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΚΟΜΠΙΟΎΤΕΡ που βγάζει απλώς αποτελέσματα.

έχω να σας γράψω και τη συνέχεια, αλλά αυτό είναι για να ανοίξω το θέμα. καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: